28

baloons

Не е някаква повратна възраст, но си е моята. От днес. Не ми се иска да пораствам, но май не е съвсем по силите ми да спра процеса, а? Сглобявам един скромен списък с уроци, които съм научила за последните 1-2 години и пожелания към моето бъдещо аз за следващите няколко – не претендирам за изчерпателност, още по-малко за поучителност. Просто ей така, да си го имам черно на бяло. Иска ми се след 10 години да погледна назад и да мога да го допълня, да въздъхна радостно и да си кажа „Бреййй, а уж бях много отракана на 28! Колко неща научава човек!“ – малко както се чувствам сега, замисляйки се какъв дивак бях на 18…

Скъпа ми двадесет и осем годишна Дени,

  1. На 28 години, Микеланджело вече е изрисувал Сикстинската капела, Лив Тайлър вече е спечелила Оскар, а Зукърбърг не само е създал Фейсбук, ами дори пуска акциите му за продажба и става милиардер. Дори родителите ти на 28 са били с две обиколки пред теб – брак, дете, кариери в подем. Ти не си нито един от тези хора, няма и да бъдеш. Но не си и 35 годишен мъж, който живее още с мама, която му прави закуска сутрин и му дава джобни. Така че има надежда… Мерейки се с другите, старай се примерът им да ти служи за вдъхновение, а не да те потиска и да те кара да се чувстваш незначителна. Времената са други, хората са други, панта рей!
  2. Не спирай да се радваш на малките победи и да намираш начини да преодоляваш страховете си. Преди няколко дни шофира по магистрала за пръв път. Заживя с момче. Стартира блог. Създаде нови приятелства, което на двадесет и няколко се оказа не съвсем лесно. Все още те е страх от домашни паяци и карнавални люлки. Някои неща се променят, други – не чак толкова… Празнувай триумфите си, колкото и незначителни да изглеждат в очите на останалите!
  3. Насочвай поглед към себе си, когато се съмняваш в действията си, а не търси решение в заобикалящата те среда – твърде често те е подвеждала. Консултирай се и приемай мнения, но не ги попивай. Както казва един от най-мъдрите ти съветници – „влез си в енергията“ и балансът ще се нормализира. Подреди се. Дишай.
  4. Всяко нещо, което се изпречва на пътя ти е урок. Всеки човек и всяка случка носят послание и те научават на нещо за теб самата. Може да не го виждаш сега, може да не го видиш и след месец, но в някакъв момент ще осъзнаеш какво е трябвало да вземеш като поука. Понякога ще съжаляваш, че не си усетила насоката по-рано. Времето е хлъзгаво понятие.
  5. Гради себе си – тялото и характера си. Вложи повече усилия в това да си смела, търпелива и упорита. Когато ти е истински трудно, спомни си как реши сама да се подготвяш за SAT изпитите, паралелно с финалните ти изпити за бакалавър. Само защото искаше да учиш в Холандия, нали? Спомни си огъня и устрема на онова 22 годишно момиче, добави N години житейски опит и проумей, че са малко нещата, които могат да ти се опрат, ако наистина ги искаш!
  6. Не се самоизмъчвай за недостатъците си, приеми ги и се опитай да си смекчиш поне малко. Няма да спреш да искаш да контролираш всичко. Няма да спреш да мърмориш под носа си и да се цупиш за незначителни неща. Няма да спреш да си абсолютен темерут и киселяк, когато ти се спи. Но пък като изключим това си ебаси пича, честно…
  7. Дефинирай си приоритетите. Не за живота, в неговата безмерна целокупност, но поне за следващите месец, година или пет. Запиши си ги някъде най-накрая и започни да градиш визуално изпълнението им. Бъди на ясно, че да планираш е прекрасно, но понякога убивайки спонтанността, лишаваш ежедневието си от щипката магия, заради която живееш всъщност.
  8. Излизай повече навън и играй федербал. Когато застудее, покани всички вкъщи на “Уно”. Или на “Катан”. Или на свинско със зеле! Цени миговете самота, но поддържай огъня на приятелствата си, на новите и на старите. Не си се трудила толкова над тях, за да ги оставиш да си отидат, просто защото те мързи да си облечеш якето и да излезеш в дъжда, за да се видиш с твоите си хора.
  9. Обичай и бъди благодарна. Всеки. Божи. Ден!

love phenya love

One Comment

  1. За уното не знам,ама за свинското със зейе ако мепропущиш..

Leave a Reply

Your email address will not be published.